Dept of Justice

Сьогодні Міністерство юстиції опублікувало наступну заяву Генерального Прокурора Мерріка Б. Гарланда у зв’язку з Річницею Нападу Росії на Україну:

Протягом минулого року США і світ спостерігали жахливі картини й чули трагічні історії про жорстокість і смерть, спричинені несправедливим і неспровокованим нападом Росії на Україну.

Сьогодні Міністерство юстиції підтверджує свою рішучу підтримку українським партнерам у боротьбі за правосуддя.

Прокурори Міністерства юстиції з команди із притягнення до відповідальності за воєнні злочини як ніколи тісно співпрацюють з українськими колегами у справах розслідування конкретних злочинів, скоєних російськими силами, зокрема нападів на цивільних. Водночас Конгрес розширив наші повноваження щодо притягнення до відповідальності за скоєні воєнні злочини ймовірних виконавців, виявлених у Сполучених Штатах.

Наша оперативна група «KleptoCapture», до складу якої входять прокурори, агенти, аналітики, перекладачі, інші працівники Міністерства та партнери з правоохоронних органів, продовжує притягати до відповідальності та конфіскувати активи осіб, санкціонованих за підтримку Кремля і російських військ.

Ми також застосовуємо надані Конгресом нові законні повноваження для передачі певних активів, конфіскованих у російських олігархів, для відновлення України. На початку цього місяця я схвалив першу передачу таких коштів Державному департаменту для підтримки народу України. На черзі інші.

Я відчуваю гордість за виконання такої важливої роботи й за численних працівників Міністерства, які підтримують цю роботу.

Протягом минулого року український народ показав світові, що таке мужність. Міністерство юстиції продовжуватиме стояти пліч-о-пліч з нашими українськими й міжнародними партнерами стільки, скільки буде потрібно для захисту правосуддя і верховенства права.